Ruitersportzaak Le Cheval
 

BLOGS


Terug naar overzicht

02-09-2020

EEN GOEDE POETSBEURT...

Eens even lekker je paard poetsen, wat heb je daar nou eigenlijk allemaal voor nodig? Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende borstels te koop dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom doen wij even een korte opsomming van een aantal borstels en natuurlijk ook een beschrijving waar ze voor gebruikt worden. Zo kan jij lekker aan de slag met je paard zodat hij of zij weer mooi blingt!


ROSBORSTEL

Bij het poetsen van het paard begin je meestal met de rosborstel, deze gebruik je om het vastzittend vuil en losse haren te verwijderen.Een rosborstel is vaak gemaakt van rubber of van plastic en heeft een ovale vorm met karteltjes/uitsparingen.Met een rosborstel maak je draaiende bewegingen om zoveel mogelijk vuil en haren los te krijgen. De ‘harde’ gedeeltes van het paardenlichaam, de benen en het hoofd, mag je niet met de rosborstel poetsen


RUBBEREN HANDSCHOEN

De rubberen handschoen heeft eigenlijk dezelfde functie als de rosborstel, maar heeft dan de vorm van een handschoen. Sommige mensen vinden dit fijner poetsen.


FINSE ROSKAM

Een variant op de gewone rosborstel. De Finse roskam ziet er net wat anders uit. Het is gemaakt van hard plastic in een ovale vorm met plastic stekels. De haren blijven hiertussen zitten.


HARDE BORSTEL

Nadat je je paard gerosborsteld hebt, ga je verder met de harde borstel. Deze is bedoeld om het vuil dat je met de rosborstel hebt losgemaakt, van het paardenlichaam te verwijderen. Ook wordt de harde borstel gebruikt om de vacht glad te strijken- je maakt dan ook korte, krachtige streken met de haren mee.


ZACHTE BORSTEL

Deze haalt het overgebleven vuil weg en geeft de vacht een laatste afwerking. Je maakt er korte en krachtige streken mee, net als met de harde borstel. De haren van deze borstel zijn zo zacht dat hij ook geschikt is om de benen en het hoofd voorzichtig te poetsen.


MANENKAM

Een manenkam wordt onder andere gebruikt om de manen te kammen, maar veel mensen prefereren hiervoor de harde borstel, omdat deze vaak minder haren uit de manen trekt. Ook wordt een manenkammetje gebruikt bij het manentrekken of om de manen uit te dunnen. Een vlechtkammetje is een ander soort manenkam, die gebruikt wordt om te helpen bij het vlechten van de manen.


HOEVENKRABBER

Een hoevenkrabber is om de hoeven schoon te maken: je verwijdert er het vuil en de eventuele steentjes mee uit de hoeven. Met de krabber mag je de straal van de paardenhoef niet krabben: deze is daar te gevoelig voor! Het borsteltje kan je wel gebruiken om voorzichtig het vuil van de straal te borstelen.


GLANSHANDSCHOEN

Een stuk (nep)schapenwol kan gebruikt worden in plaats van de glansborstel gebruiken om je paard mooi mee te laten glimmen. Een stuk 'verse' schapenwol werkt erg goed omdat deze nog wat vettig is, maar in de winkel kun je ook een (nep) schapenwollen handschoen kopen om je paard mee te poetsen. Doordat deze vaak wat statisch werken wordt het stof uit de huid aangetrokken en gaat je paard mooi glimmen!


ZWEETMES

Een zweetmes gebruik je niet bij een 'standaard' poetsbeurt. Het zweetmes wordt gebruikt om na het wassen of afspuiten het meeste water uit de paardenvacht te verwijderen. Het zweetmes gebruik je net als de harde borstel en rosborstel niet voor het paardenhoofd en de benen.Terug naar overzicht 
E-mailen
Bellen
Info