Ruitersportzaak Le Cheval
 

BLOGS


Terug naar overzicht

04-09-2020

HELP! OVERAL HAAR….

Wanneer het langer licht wordt, de zon wat meer begint te schijnen en de bomen langzaam groener worden is het dan toch eindelijk zover. Voor elke paardenliefhebber een bekend fenomeen maar je paard begint te verharen. Zijn lekkere dikke wintervacht moet plaats maken voor een heerlijke korte zomervacht. De ruiperiode vindt plaats in de lente en in de herfst. Het verharen wordt beïnvloed door vooral de hoeveelheid licht en in zekere mate ook door de temperatuur. Wanneer de dagen korter of langer worden, begint de hypofyse hormonen aan te maken die het verharingsproces in gang zetten.

Veel paarden verharen probleemloos, maar het komt ook regelmatig voor dat paarden hier meer moeite mee hebben en maanden bezig zijn om door de rui heen te komen. Het verharen kost je paard ook energie en het komt vaak voor dat je paard hierdoor in deze periode wat minder energiek en fit is en vatbaarder voor kwaaltjes. Sommige paarden lijken zelfs een beetje chagrijnig.

Gelukkig zijn er een paar maatregelen die je kunt nemen om je paard te helpen:

Licht

Paarden op stal krijgen door het vele kunstlicht minder mee van deze verandering wat ervoor kan zorgen dat de hormoonbalans in de war komt. Probeer daarom zo min mogelijk het licht aan te doen en je paard op een donkere plaats te laten slapen.

Voeding

Gezonde voeding is de basis van een fit en gezond paard. In de ruiperiode kun je jouw paard extra ondersteunen door het voeren van omega vetzuren. Deze vetzuren zorgen voor een gezonde huid en vacht. Bovenal laat het de vacht mooi glanzen en krijgt je paard een gezonde uitstraling.

Verzorging

Help je paard met verharen door hem uitgebreid te poetsen en de huid daarmee lekker te masseren. Zo wordt de huid goed doorbloed en laat de vacht beter los. Daarnaast zal je paard het erg waarderen, omdat ze tijdens de verharing vaak wat meer jeuk hebben. Met een rubberen rosborstel kom je een heel eind, maar als je paard flink verhaart, loopt die steeds vol. Tegenwoordig bestaan er zelfs speciale ruikammen die helpen bij de verharing van u paard.Dus bent u al helemaal klaar voor de verharing van uw paard of heeft u toch nog wat extra spulletjes nodig om jou paard hierbij te helpen? Voor advies bent u altijd van harte welkom in de winkelTerug naar overzicht 
E-mailen
Bellen
Info