Ruitersportzaak Le Cheval
 

BLOGS


Terug naar overzicht

09-09-2020

Voor de eerste op wedstrijd, wat heb ik nodig?

Eindelijk is het dan zover, je mag voor de allereerste keer op wedstrijd! En of dit nou een onderlinge wedstrijd op de manege is of een KHNS wedstrijd, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Vaak is het zo dat de regels op onderlinge wedstrijden wat minder streng zijn dus vraag altijd bij de manege na wat er nu precies verplicht is.

Allereerst is het belangrijk dat de ruiter er natuurlijk goed uitziet. We kennen allemaal wel het bekende beeld van de witte broek en de zwarte rij jas. Maar hoe zit het nu precies? Wat mag wel en wat mag niet?

Kledingvoorschriften:

De ruiter dient een rijjas/ type colbert te dragen. Daaronder komt een shirt of blouse met een hoge kol en natuurlijk moet de ruiter ook een paardrijbroek aan. Deze is verplicht in de kleur wit, beige of geel. Verder is het schoeisel ook van belang. Jodphurlaarsjes zijn toegestaan met gelijk kleurige gladleren of kunstleren chaps. Natuurlijk zijn rijlaarzen ook toegestaan.

Bescherming mag niet vergeten worden en daarom is het tot een bepaalde klasse verplicht om met een cap te rijden en een bodyprotector is toegestaan.Harnachement:

Op het paard is een zadel en hoofdstel verplicht. De beugels mogen niet aan de singel worden vastgemaakt en het is van belang dat de beugels ruim genoeg zijn. Toegestane neusriemen staan vermeld op de website van KHNS. Er mag pas vanaf het Z1 gebruik worden gemaakt van een stang en trens hoofdstel. Aan het bit zitten ook allerlei regels, wilt u nou precies weten of u huidige bit is toegestaan, check ook dan even de website van de KHNS. Het versieren van de staart en manen met linten, bloemen etc. is niet toegestaan eveneens als het rijden met een dubbele teugel. Verder zijn er een aantal hulpmiddelen toegestaan zoals een zweep of sporen. Ook hiervoor geldt dat er voor verschillende klasse, andere regels zijn.

Afbeeldingsresultaat voor wedstrijdoutfit dressuur

Check altijd voor de zekerheid voor je de eerste keer op wedstrijd gaat het reglement van de KHNS, te vinden op hun website.

Een hele korte samenvatting van wat tenminste nodig is als je op wedstrijd gaat. Er valt nog van alles over te vinden op de website van de KHNS en natuurlijk kan je bij onze winkel altijd langs voor advies. Voor de ruiter is vaak het belangrijkste de witte, gele of beige broek, het jasje en de cap. Al deze artikelen kunt u bij ons ook online bestellen.Terug naar overzicht 
E-mailen
Bellen
Info